contactloos-betalen-veilig

Contactloos betalen heeft een enorme vlucht genomen in ons land. Het heeft de snelheid waarmee we onze aankopen afrekenen, dan ook aanzienlijk verbeterd. Maar juist omdat contactloos pinnen zo eenvoudig werkt, zetten veel mensen hun vraagtekens bij de veiligheid van deze betaalmethode. Zijn die zorgen terecht en is contactloos betalen veilig? En is het noodzakelijk om contactloos betalen uit te zetten? In deze blogpost gaan we hier dieper op in.

Wat is het ook al weer?
Wanneer een betaalpas over een EMV-chip beschikt, is het mogelijk om contactloos af te rekenen. Wanneer het bedrag onder de €25 is, kun je afrekenen door simpelweg de kaart tegen of vlakbij het pinapparaat is. De kaart hoeft dus niet in het pinapparaat gestoken te worden. Wanneer het bedrag hoger is dan €25, moet als extra bescherming de pincode worden ingevoerd. Ook wanneer je op een dag de limiet van €25 hebt bereikt, dient de pincode ingevoerd te worden.

Veiligheid
De laatste maanden gingen er stemmen op dat contactloos betalen niet veilig is. Door het gebrek aan een pincode zijn mensen bang dat er zomaar geld kan worden afgeschreven. Maar net als bij je huidige pinpas, is het belangrijk dat je deze goed opbergt. Stop deze dus niet los in je jaszak, maar stop hem in je portemonnee. Ook zijn er speciale hoesjes die voorkomen dat de EMV-chip gelezen kan worden.

Banken hebben daarnaast beloofd eventuele fraude onder de 25€ te vergoeden. Boven dit bedrag dient de pincode immers ingevoerd te worden. Goed nieuws: in Nederland zijn tot nu toe nog geen meldingen gedaan van fraude met contactloze betalingen.

Contactloos pinnen uitzetten
Sommige mensen willen contactloos pinnen graag uitzetten. Het verschilt per bank of dit mogelijk is: de ene keer kan dit eenvoudig via internet, de andere keer moet je een geheel nieuwe bankpas aanvragen.

Wij denken echter dat contactloos betalen meer voordelen biedt dan nadelen. De nadelen (ongevraagd geld afschrijven) hebben zich in Nederland nog niet voorgedaan. Op de vraag ‘Is contactloos betalen veilig’ antwoorden wij dan ook volmondig ja. Net als bij ‘gewoon’ pinnen is het belangrijk dat je altijd goed oplet en je pincode afschermt.

Category:
Advies voor ondernemers
Tags:
, , , ,