contactloos betalen met telefoon

Contactloos betalen heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig. Deze betaalmethode is inmiddels gemeengoed geworden en dagelijks wordt het door vele consumenten met groot plezier gebruikt. Het is dan ook een snelle manier van afrekenen, die de rijen bij de kassa aanzienlijk korter maakt. Techniek staat echter nooit stil en de nieuwste functionaliteit is alweer in aantocht: contactloos betalen met je telefoon. Is het niet ideaal om mobiel te pinnen met je iPhone of Android-toestel?

Hoe werkt contactloos betalen met een telefoon?
Bij een contactloze betaling wordt er gebruikgemaakt van NFC-technologie. Op een pinpas of creditcard waarmee contactloos betalen mogelijk is, zit een chip die gebruik maakt van deze technologie. Zo’n chip kan echter ook eenvoudig in andere apparaten worden ingebouwd. Hierdoor wordt het ineens mogelijk om mobiel te pinnen met je iPhone!

Met de apps van sommige banken, die je installeert op je smartphone, is het al mogelijk om contactloos te betalen. In plaats van een pinpas of creditcard, houd je nu je telefoon tegen het pinapparaat aan. Zo heb je dus eigenlijk altijd een mobiel pinapparaat in je broek zitten! Hiervoor gelden dezelfde regels als bij ‘traditionele’ contactloze betalingen. Een voorbeeld is dat je bij contactloze betalingen boven de 25 euro een pincode dient in te voeren.

Apple Pay
In de praktijk wordt contactloos betalen met telefoon (of tablet!) nog niet zovaak ingezet. In het buitenland is dat een heel ander verhaal. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is namelijk Apple Pay beschikbaar. Hiermee kun je mobiel pinnen met je iPhone door je vingerafdruk te scannen. Je voegt als het ware je pasjes toe aan je telefoon en kan het pasje vervolgens lekker in je portemonnee laten zitten. Wanneer deze technologie naar Nederland komt, is helaas nog niet bekend.

Het is nog onduidelijk in hoeverre deze technologie zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Het zou zomaar kunnen dat de NFC-chips over een aantal jaar ook in andere producten worden geïmplementeerd, waardoor we nooit meer een bankpas nodig hebben. Denk jij dat het zover zal komen?

Category:
Advies voor ondernemers
Tags:
, ,