banks-buildings-city

De juiste bank kiezen is cruciaal voor het financiële welzijn van je onderneming. Doordat er vele mogelijkheden zijn, kan dit snel overweldigend voelen. Hier vind je drie tips om de keuze gemakkelijker te maken:

1. Doe onderzoek en vergelijk

Je kunt er niet omheen – om een bank te vinden die het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren zul je uitgebreid (en daardoor tijdsintensief) onderzoek moeten doen. Zowel persoonlijke als zakelijke rekeningen kunnen per bank erg verschillend zijn. Maak een lijstje met rentepercentages, voorwaarden, online mogelijkheden, leningen en hun rentes enzovoort.

Een goede manier om een duidelijk overzicht te krijgen is door het maken van een Excel-file met vergelijkingen die je direct naat elkaar plaatst. Dit maakt alles veel overzichtelijker.

Stel veel vragen. Banken hebben over het algemeen een uitstekende klantenservice, dus doe daar je voordeel mee. Wees eerlijk over je financiële situatie en waar je wilt zijn over 5/10 jaar enz. Welke bank sluit het beste aan bij jouw wensen? Het kan ook verstandig zijn om een onafhankelijk adviseur in te huren.

2. Reputatie

Ken je andere ondernemers? Vraag hen bij welke bank zij zitten en waarom. Online fora voor ondernemers kunnen ook helpen bij je zoektocht. Via deze weg kun je in contact komen met andere ondernemers en hen vragen naar hun ervaringen en advies.

spreadsheet-glasses-calculator

Terwijl veel mensen negatief commentaar geven over de service op sociale media, geeft de Facebookpagina van een bank toch een goed beeld van de klanttevredenheid. Ook bestaan er websites als Trustpilot, waar je de beoordeling van een bedrijf kunt vinden, samen met individuele reviews.

3. Herevalueer

Wanneer je eenmaal gekozen hebt, blijf dan kritisch. Is de rente ineens flink gedaald? Heb je een bepalade grens bereikt en daardoor recht op een korting?

Let er ook op in hoeverre je eigen onderneming is veranderd. Een financieel probleem dat in eerste instantie niet zo belangrijk leek kan nu wel belangrijk zijn. Hierdoor kan een andere bank ineens een betere keuze zijn.

Terwijl je onderneming groeit en meer complex wordt, neem je misschien ook personeel met een financiële achtergrond aan. Denk aan een CFO of boekhouder. Zij kunnen je ook helpen de juiste keuze te maken. Het is ook een mogelijkheid om eens per kwartaal een parttime financiële professional in te huren en hen om hulp te vragen.

Category:
Advies voor ondernemers